De vakwerkschuur

We gaan nu een klein eindje wandelen door een heel mooi deel van het landgoed. Eerst een stukje door het bos, dan via een landhekje de wei over. Hier heb je een prachtig gezicht op het Huis en de kapschuur met dat kleine raampje. Voor ons zie je de rietvelden. Weet je waar die voor zijn?

-Voor de vogels!

-De kikkers!

-Dat de dieren kunnen drinken.

-Ja, dat allemaal ook wel een beetje, maar eigenlijk zijn ze er om het water schoon te maken. Dat water komt uit de Geele Beek. Het riet maakt het water schoon voordat het de grachten in mag.

-Dan kunnen jullie het weer drinken.

-Nee, dat niet, het wordt nog geen drinkwater, maar het is wel veel schoner.

We lopen langs de rietvelden en langs een slingerende kleine waterloop. Over de zandstenen brug naar een  prachtige oude schuur afgetekend tegen de reuzen van bomen van de laan erachter. Het is de vakwerkschuur van het Huis te Breckelenkamp, die zich hier in volle glorie aan voorbijgangers vertoont.

-Dit is een echte Twentse vakwerkschuur uit de 18e-eeuw, een rijksmonument in perfecte staat. De schuur heeft hier niet altijd gestaan, hij is door het landgoed gered van de ondergang. Vroeger stond hij op het erf van een boerenbedrijf, maar heel erg in verval. De boer zat ermee. Het was een sta-in-de-weg en het herstel en onderhoud kostte nog een smak geld ook. De gemeente zat met het geval in de maag. In 2013 kregen we een telefoontje van de burgemeester: zouden we bereid zijn om een verwaarloosd rijksmonument uit de 18e eeuw van de ondergang te redden?

Het nam jaren in beslag om dat voor elkaar te krijgen. Er moest een goede plek worden gevonden. En de verplaatsing moest heel zorgvuldig gebeuren. Alle onderdelen zoals stenen, balken en planken werden genummerd, naar het landgoed vervoerd en daar weer in elkaar gezet, precies zoals het was. Het heeft wel 4 jaar geduurd voordat alles klaar was.

-Aan de overkant van de weide zie je een hele oude boomgaard, ook met hoogstam fruitbomen.

-Hebben jullie dan twée boomgaarden?

-Nee, die daar is van de buurman, van het oude Scholtenhof, ook al een monument. Als je langs dit stukje Jonkershoesweg loopt passeer je vijf rijksmonumenten.  Eén van de buren en vier op dit landgoed. Een wel heel bijzonder stukje Twente dus, waar we heel erg zuinig op moeten zijn.