Op de oprijlaan

Welkom, beste bezoekers. Goed dat jullie hier zijn, want dit is wel een van de meest bijzondere plekjes in Twente. Voor jullie staat het Huis te Breckelenlamp, een rijksmonument en een historische buitenplaats.

-Het kasteel. Het is toch een kasteel?

-Ja, zo wordt het tegenwoordig steeds vaker genoemd. Het is eigenlijk een havezate, dat is een woning die heel vroeger voor een adellijke familie is gebouwd. Tegenwoordig noemen ze het ook een historische buitenplaats. Dat is een monumentaal oud huis met bijgebouwen, mooie tuinen en een park.

-Vanaf deze plek kun je het Huis goed zien. Voor het eerst eigenlijk, want van de weg af is het door de bomen en de struiken een beetje verborgen.

-Er staat ook een torentje bij!

-Ja, dat is een wachttorentje, dat hadden ze vroeger nodig om het Huis te beschermen, want er gebeurde van alles. Het Huis te Breckelenkamp is heel lang geleden gebouwd, op de plaats waar in de middeleeuwen een huis stond dat toen ook al het centrum van de buurschap was. Dat was het Thijhuis, het huis waar boerenrecht werd gesproken. Rond 1560 werd het oudste gedeelte van de havezate tegen dat Thijhuis aan gebouwd. Dat deed de adellijke familie Moerbecke, die al sinds 1400 in Ootmarsum woonde. De naam Moerbecke kom je nog tegen in Ootmarsum.

-Het meest bijzondere van het Huis is, dat er zoveel bewaard is gebleven. Daar gaan jullie nog allerlei voorbeelden van zien. Bij veel van deze oude huizen is er van alles verdwenen en aangepast, maar hier is het verleden nog volop aanwezig. Heel veel van het 16e- en 17e-eeuwse gebouw en zijn interieur is er gewoon nog. Daar is gelukkig veel aandacht voor. In 2012 heeft PostNL samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een reeks postzegels uitgegeven: ‘Buitenplaatsen in Nederland’. Dat waren postzegels over de historische buitenplaatsen. Daar zijn er nog zo’n 600 van in Nederland. Voor die reeks hebben ze er 50 uitgekozen, waaronder het Huis te Breckelenkamp. Dat was natuurlijk een hele eer.

-Voel je de geschiedenis? Je merkt het als je het Huis nadert en er omheen loopt. En als je naar binnen gaat en door de zalen wandelt. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan.

-Gaan we straks dan ook naar binnen?

-Jazeker! We gaan alles bekijken. Kijk eerst nog even achterom, rechts achter ons ligt de boomgaard. Toen we in 1991 hier kwamen was die er niet meer, maar oude noabers wisten gelukkig de plaats nog aan te wijzen. In 1992 zijn daar oude rassen hoogstam fruitbomen aangeplant op de manier waarop ze dat vroeger ook deden.

-Hoe wisten jullie dat, hoe ze dat vroeger deden?

– Dat hebben we opgezocht in oude boeken in onze bibliotheek. Links van ons is het park en links van het Huis kan je de tuinen met de oranjerie zien. Daar rechts van het Huis is de moestuin met de mooie, oude kas uit 1900 en de klein-fruitkooi.