De opkamer

Je moet hier even oppassen, aan dit zandstenen trapje zit geen leuning. Ik vraag me af hoe oude mensen dat vroeger deden. Het gaat naar het oudste deel van het Huis. Dit is de opkamer, dat was in de 16e eeuw de woonkamer. Kijk maar eens naar de vloer, die enorme delen. Zo’n stuk hout til je in je eentje echt niet op. Kijk nu maar eens naar boven. Het plafond is helemaal beschilderd en dat is al heel lang geleden gebeurd, zo rond het jaar 1600. Wat zie je bijvoorbeeld?

-Dieren. Een fazant. Een zwijntje!

-Een hondje! En daar een hert!

-Nee, dat is een eenhoorn, Hij heeft maar één hoorn, midden op zijn voorhoofd, zie je wel? Vroeger dachten ze dat een eenhoorn giftig water kon zuiveren en meer van die dingen. Een eenhoorn bestaat helemaal niet, dat weten jullie natuurlijk wel. Maar is het geen prachtige tekening? Zo’n mooi helemaal beschilderd plafond en zo oud, dat vind je nergens meer.

-Wat je hier om je heen ziet, dat zijn bijna allemaal boeken uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Deze kasten gaan over reizen, landen en volken, die kasten gaan over Overijssels recht en geschiedenis en de kasten daar gaan over planten en insecten. Aan die boeken over planten en insecten zit een verhaal vast. Een deel van die boeken komt uit een museum hier vlak in de buurt.

-De sterrenwacht!

-Nee, nee, ook heel mooi met het planetarium en de grote telescoop, maar die heeft toch niks te maken met planten en dieren? Denk maar eens aan een museum in Denekamp.

-O ja, hoe heet dat daar, Wonderrijk.

-Juist, Natura Docet Wonderryck Twente. Het museum kwam in 2004 bij ons, ze hadden een probleem. Ze hadden een mooie, antieke bibliotheek. Die was vroeger bij elkaar verzameld door meester Berninck, de bekende natuurliefhebber en oprichter van het museum. Maar het onderhoud van dat soort boeken is duur, ze hadden geen plaats om ze netjes op te bergen en ze konden er niet goed voor zorgen. Dus moesten ze de hele verzameling verkopen. Dat moest op een veiling gebeuren maar ze vonden het toch wel heel jammer dat de verzameling dan uit elkaar zou vallen. Was het Huis te Breckelenkamp niet bereid de boeken te kopen? Dan bleef deze unieke verzameling in elk geval bij elkaar. En nu staan de boeken van meester Berninck dus hier.

-Deze mooie eikenhouten tafel komt uit een kerk. Het is een avondmaalstafel, weet je wat dat is? Vroeger hadden ze in veel protestantse kerken een tafel in plaats van een altaar. Dat moet je ook maar eens opzoeken op internet, wat de mensen met zo’n tafel deden. Hij is al heel oud, uit 1681 en hij heeft dus heel veel gezien, dat begrijp je. Maar in 2009 werd de kerk gerestaureerd en de mensen vonden dat de tafel weg moest. Toen we dat hoorden hebben we hem direct gekocht en nou staat hij dus hier.

-Jullie kopen al die oude dingen, die boeken, die tafel, die vakwerkschuur…

-Ja, maar daar is toch niks mis mee? Die mooie, oude dingen zouden anders verloren zijn gegaan en nu zijn ze gered en voor altijd hier.

-Voor altijd?

-Nou ja, dat hopen we. Als de mensen dat willen en ons af en toe een beetje helpen dan blijven alle mooie dingen hier bewaard. Zo lang als het Huis te Breckelenkamp blijft bestaan. En hier eindigt de rondleiding, beste bezoekers. Ik hoop dat jullie me met plezier hebben aangehoord en dat jullie er iets van hebben opgestoken. Wel thuis en tot ziens!