De gedenksteen

We staan hier bij een landhekje dat toegang geeft tot een bospad. Zie je die grote zwerfkei onder die eik? Er zit een koperen plaatje op, de tekst is wat moeilijk leesbaar. Lees jij maar eens wat er staat. Hardop.

-Ter herinnering. Entente Florale 2003. Wat betekent dat?

-Het is een gedenkteken, geschonken door de gemeente Dinkelland aan het Huis te Breckelenkamp, als dank voor de medewerking aan de Entente Florale. Dat betekent zoiets als ‘bloemenverbond’. Het is een wedstrijd tussen steden en dorpen, met als doel de verbetering van het bestaan en vergroening. Veel Europese landen doen eraan mee. Denekamp behaalde in 2003 de tweede plaats, prachtig! Het juryrapport zegt dat de gemeente het toerisme moet versterken en noemt het buitengebied bijzonder aantrekkelijk. De jury spreekt van fraaie en monumentale landgoederen en verwijst daarbij naar havezate Breckelenkamp als een parel in het buitengebied.

-Die buitenplaatsen zijn dus heel belangrijk voor de streek. Dat is al vaker gezegd. In 2012 hebben de provincies Utrecht, Overijssel en Gelderland een groot onderzoek laten doen. Daaruit bleek dat de betekenis van historische buitenplaatsen voor het toerisme veel groter is dan gedacht.

Door de samenwerking van Dinkelland met de gemeente Tubbergen is het nog veel mooier geworden. Er waren vroeger 14 havezaten in Noordoost Twente. Daar zijn er nu nog maar 3 van over. En die liggen alle drie in het samenwerkingsverband  Dinkelland-Tubbergen!

-Jullie moeten ook eens op onze website kijken, daar vind je van alles over het Huis.

-Hoe heet jullie website?

-Onthou het maar goed, of schrijf het op: www.breckelenkamp.nl, met e, c, k, e, l, e, n. In het huisarchief staan bijvoorbeeld oude brieven en andere documenten. Concerten die hier gegeven zijn. En alle ansichtkaarten die er van het landgoed gemaakt zijn. Als je op zo’n kaart klikt, dan zie je wat er op de achterkant staat. Er is ook een kaart bij uit 1958 waarop iemand heeft geschreven:

“Wij wisten niet dat er nog zo iets moois in ons land was, het overtreft Limburg, prachtige bossen, meertjes, beekjes en bronnen en een ideale streek om te wandelen en te fietsen, alle wegen met bomen omzoomd, afgewisseld met akkers en boerenhoeven. Verder een heel pleizierige bevolking. En een dichte bevolking van vogels die de hele dag zingen”. Je kunt die kaart zo vinden, de afzender heeft het over Limburg…